ΑΠΟΠΤΩΣΗ ΕΠΙΘΗΛΙΟΥ

Η υποτροπιάζουσα απόπτωση του επιθηλίου του κερατοειδούς χαρακτηρίζεται από την αυτόματη απόπτωση του επιθηλίου
του κερατοειδούς (αυτόματη απόπτωση της πιο επιφανειακής στιβάδας του κερατοειδούς). Το γεγονός αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσφυση του επιθηλίου του κερατοειδούς με την υποκείμενη μεμβράνη του κερατοειδούς είναι χαλαρή.

Ο κερατοειδής επουλώνεται συνήθως μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα, αλλά το επεισόδιο αυτό έχει την τάση να υποτροπιάζει σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα που μπορεί να ποικίλουν από μερικές ημέρες μέχρι και μήνες αργότερα.

Αιτίες Υποτροπιάζουσας Απόπτωσης του Επιθηλίου
Η πιο συχνή αιτία της υποτροπιάζουσας απόπτωσης του επιθηλίου του κερατοειδούς είναι ένας μικρός τραυματισμός του κερατοειδούς που συνέβη κατά το παρελθόν (π.χ. με το δάκτυλο ενός μικρού παιδιού ή το άκρη ενός χαρτιού ή με κάποιο φυτό).
Άλλες αιτίες, είναι δυστροφίες του κερατοειδούς (δυστροφία της βασικής μεμβράνης του επιθηλίου του κερατοειδούς), ο διαβήτης και η ξηροφθαλμία.
α συμπτώματα κατά την διάρκεια ενός οξέος επεισοδίου είναι αίσθημα ξένου σώματος, έντονος πόνος, ερυθρότητα, δακρύρροια και ευαισθησία στο φως και εμφανίζονται συνήθως κατά την διάρκεια του ύπνου ή κατά την αφύπνιση το πρωί.

1. Συντηρητική θεραπεία
Πιεστική επίδεση του οφθαλμού σε συνδυασμό με τη χρήση αντιβιοτικής οφθαλμικής αλοιφής.
Τοποθέτηση θεραπευτικού φακού επαφής για εβδομάδες.
2. Επεμβατική θεραπεία
Νύξεις στο πρόσθιο στρώμα του κερατοειδούς και επιφανειακή απόξεση του επιθηλίου του κερατοειδούς είθισται να γίνονται αλλά έχουν φτωχά αποτελέσματα.
Σε περίπτωση υποτροπής μετά από τουλάχιστον δίμηνη συντηρητική θεραπεία συνιστάται
φωτοθεραπευτική κερατεκτομή με τη χρήση του Excimer laser.

Scroll to Top

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας για να συνεχίσετε

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεται προβλήματα με το λογαριασμό σας παρακαλώ επικοινωνήστε με τον διαχειριστή